by

Het is vrijdagochtend als ik de volgende mail lees:

Beste Natasja, ik hoorde via een vriendin dat jij kinderen helpt waarvan de ouders zijn gescheiden. Ik weet niet of je ons ook kunt helpen. Mijn dochter Sanne heeft echt enorm veel moeite met de wisselmomenten. Ze wil niet naar papa en begint dan al vaak een uur van tevoren boos te doen. Ze zegt dat ze liever bij mij blijft. Sanne is gewoon een heel gevoelig meisje, maar haar vader denkt daar heel anders over en vindt dat we er niet aan moeten toegeven. Ik zet haar iedere keer stampvoetend of huilend af bij papa en dat breekt mijn hart. Na het weekend krijg ik een heel ander kind thuis. Sanne is dan extreem opstandig, niets is goed. Als ik aan haar vraag of het een druk weekend was, dan zegt Sanne dat ze niet meer naar papa’s huis wil.  Haar vader zegt dat ze leuke dingen hebben gedaan en dat het heel gezellig was. 

Ze wil niet naar papa

Het programma –De Kinderen Scheiden Mee – is zoveel zeggend !! Als ouders scheiden, dan scheiden de kinderen mee. Als het voor volwassenen al lastig is om aan een geheel nieuwe situatie te wennen, hoe is het dan voor de kinderen ? “Mijn kind gaat echt heel goed om met de scheiding”, is een veelgehoorde uitspraak. En in veel gevallen kan dit ook kloppen, maar hoe zeker weet je dit als ouders ? Is er voldoende ruimte geboden aan het kind om zijn of haar gevoelens te mogen delen en te mogen vertellen. We weten allemaal dat de kinderen niet alles tegen hun eigen ouders vertellen of vragen. Kinderen zullen ten alle tijden loyaal blijven aan hun ouders. Zo ook in het verhaal van Sanne. Tijdens de coaching blijkt dat Sanne zich zorgen maakt om haar moeder, want zij blijft alleen achter als ze naar papa is. Papa heeft een hond dus hij is nooit echt alleen. Ze vertelt dat haar mama nog vaak huilt en ze wil mama niet nog meer verdrietig maken. Als ze bij papa is dan gaan ze vaak weg en dat is soms wel druk voor haar, maar eigenlijk vindt ze het wel leuk maar ze wil dit niet tegen haar mama vertellen. Het meest lastige vindt ze de wisselmomenten, omdat ze dan weer moet denken aan de scheiding. Ze wil niet anders zijn en wil ook gewoon dat haar ouders nog bij elkaar zouden zijn, net zoals de ouders van haar vriendin. Ze hoopt stiekem dat haar ouders het zo erg vinden voor haar dat ze telkens op en neer moet van huis naar huis dat ze toch nog bij elkaar komen. Deze hoop houdt haar tegen om de verwerking van de scheiding op gang te brengen.

Beide ouders vallen stil

Na afloop van het eerste coachingsmoment vertellen we samen tegen haar ouders dat ze eigenlijk nog hoopt dat ze bij elkaar zullen komen. Beide ouders vallen stil ….dit hadden ze niet verwacht. Er komen tranen in de ogen van Sanne als er aangegeven wordt dat de ouders niet meer bij elkaar zullen komen. Sanne loopt naar haar ouders en pakt ze stevig vast, terwijl de tranen over haar wangen stromen. De eerste stap op weg naar de verwerking van de scheiding is hiermee gemaakt….

Een soort apparaatje in mijn hoofd

De wisselmomenten blijven vaak lastig. Het zijn DE momenten waarop de kinderen telkens weer geconfronteerd worden met het feit dat hun ouders gescheiden zijn. Ze leven in 2 werelden en moeten zich tijdens de “rit” naar de andere ouder weer voorbereiden op de andere wereld waar andere regels gelden, er een ander bed staat, andere omgeving etc. Zoals ooit een jongen in de coaching vertelde:  “Ik heb een soort apparaatje in mijn hoofd, een met de regels van mama en een met de regels van papa. Dit apparaatje kan ik omzetten als ik naar het andere huis ga “.

Tips

Wil je je kinderen het iets makkelijker maken, probeer dan deze tips eens.

  • Zorg voor afleiding tijdens de rit (bijvoorbeeld bingo voor onderweg)
  • Breng het kind zelf naar de ouder waar het gaat verblijven
  • Geef het kind een knuffel o.i.d. mee met het geurtje van de afwezige ouder
  • Bied een dagboek (bijvoorbeeld dagboek “kletspraat”) ter afleiding of praat voor het slapengaan even met elkaar

Dit is wat je kind wil zeggen

De vertaler van het kind… dat is wat praktijk SKETCH is voor alle kinderen die het programma -De Kinderen Scheiden Mee- volgen. Ze krijgen de ruimte om te mogen vertellen over het hele scheidingsproces. Het is van groot belang voor hun toekomst dat ze de scheiding goed verwerken.

Gun jezelf en de kinderen de tijd, ruimte en de ondersteuning om de scheiding te mogen verwerken!

Praktijk SKETCH

programma De Kinderen Scheiden Mee (6-17 jaar)

0651927413

info@praktijksketch.nl 

Comments are closed.

Close Search Window