by

Het moment van “het gesprek” met de kinderen is geweest. Daar waar het ene kind in huilen uitbarst, vlucht de ander na zijn kamer en vraagt een kleuter of hij weer verder mag spelen. Het op gang brengen van de verwerking van de scheiding bij kinderen is niet iets wat vanzelf gaat. Het niet verwerken van een scheiding kan allerlei gevolgen met zich meebrengen, denk hierbij aan ongewenste gedragsverandering. Op welke wijze introduceer je deze ondersteuning voor de kinderen ?

Hoe willen ouders dat hun kind terugkijkt op de scheiding ?

Ouders gaan vaak naar een mediator wat helpend is voor de verwerking van de scheiding en in gesprek te blijven met elkaar. Dat wordt als “nodig” gezien om alles te kunnen doorlopen. En de kinderen ? “De kinderen doen het erg goed”, is een vaak gegeven antwoord. Is dat daadwerkelijk zo ?

Hoe zeker willen ouders weten dat hun kinderen de scheiding goed verwerken ? Hoe willen ouders dat hun kind terugkijkt op de scheiding ? En nog veel belangrijker: Op welke manier vertel je je kinderen dat er ook ondersteuning voor hen is van een gespecialiseerde kindercoach? 

IK WIL NIET MET EEN MEVROUW PRATEN !

Meerdere malen belde een ouder om informatie op te vragen over het programma De Kinderen Scheiden Mee (®zandkastelenprogramma), was dan erg enthousiast en gaf aan te overleggen met zijn/haar ex-partner en de kinderen. “De kinderen willen niet praten”, was een vaak gegeven reden om niet deel te nemen aan het programma. In een gesprek met de kinderen werd door deze ouders aangegeven dat zij mochten praten met een mevrouw over de scheiding. Kinderen willen niet praten ! Ze willen DELEN en dat is wat anders dan de betekenis die zij toekennen aan “praten”.

“DAT IS EEN SOORT KNUTSELCLUB !”

“Zal ik zeggen dat het een soort knutselclub is, dat vindt hij zeker leuk”, zegt een moeder van een jongen van 10 jaar. Tijdens het programma De Kinderen Scheiden Mee komt veel creativiteit aan bod, maar het is zoveel meer dan een “knutselclub”. Mogen kinderen ook weten dat het verwerken van een scheiding ook best “hard werken” is ?  Hoe eerlijk kunnen we als ouders zijn tegen de kinderen ? Ook ouders hebben ondersteuning nodig en kinderen dus ook ! En ja, er komt veel creativiteit aan te pas, en ook kinderen die niet creatief zijn zullen het toch als heel fijn ervaren ! Het is zoveel meer dan “knutselen”, het is creativiteit in de breedste zin van het woord.

HET HELPT ! ECHT WAAR !

Als ouders zijnde kun je aangeven dat jullie ook veranderingen moeten doorstaan en dat jullie naar iemand gaan die veel weet over scheidingen en jullie daarbij zal helpen en ondersteunen om hier goed doorheen te komen. Het is voor kinderen ook fijn en nodig om iemand te hebben die veel weet over scheidingen speciaal bij kinderen en hen daarbij kan ondersteunen. Door het te normaliseren maak je het voor de kinderen ook als “vanzelfsprekend” dat zij ook hulp mogen krijgen en dat dat erbij hoort om te kunnen verwerken. Het vertrouwen wat je als ouders uitspreekt zal het vertrouwen bij de kinderen geven om met een kindercoach in gesprek te gaan !

Beste kinderen, ik zit op coachen bij praktijk sketch. Ik heb hier veel geleerd. In het begin kwam ik aan en stond ik erg negatief in de situatie ik dacht dat mijn verdriet nooit meer weg zou gaan of dat ik ermee zou kunnen dealen toen ik deze coaching kreeg heb ik veel geleerd en sta ik nu veel beter in het leven ik bedankt hier Natasja ook heel erg voor. Dus ik zal je zeggen het komt allemaal goed. Je hoeft ook niet bang te zijn ze wil je alleen maar helpen en op de manier hoe ze het aanpakt is super goed. Ze helpt je echt verder. Een tip van mij verberg je gevoelens niet en praat erover laat het zien want anders prop je alles op en wordt je net als mij op het begin negatief en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Meisje-14 jaar  

Praktijk SKETCH

0651927413

info@praktijksketch.nl

Comments are closed.

Close Search Window