by

Mijn ouders hebben al genoeg verdriet !

Het is een woensdag als er een meisje van 14 jaar komt binnenlopen voor de coaching van het programma De Kinderen Scheiden Mee (zandkastelenprogramma®). We doorlopen samen alle fasen waar ook zij als kind doorheen moet met gescheiden ouders. Deze coaching besteden we aandacht aan de mensen om haar heen. Om inzichtelijk te maken wie haar mogen troosten en welke mensen dichtbij haar staan, wordt er gebruik gemaakt van eenvoudige poppetjes. Ze plaatst zichzelf in het midden met daaromheen alle mensen die bij haar horen, ze noemt de namen en vertelt uitgebreid waarom deze personen belangrijk voor haar zijn.

“Ik zou dat echt willen, want ik mis haar zo ”

Ze vertelt over alle verschillende personen, zowel familieleden, vrienden als buren. Plots valt het stil met een poppetje in haar handen. Ze staart wat voor zich uit, er verschijnt een traan in haar oog en zachtjes zegt ze: “Ik zou willen dat oma wat dichter bij mij stond… maar dat is na de scheiding niet meer. Ik zou dat echt willen, want ik mis haar zo”. Op de vraag of ze dit gevoel met haar ouders heeft gedeeld, geeft ze aan dat ze dat niet durft. Haar ouders hadden al genoeg verdriet. Samen bekijken we wat wel mogelijk is om het bespreekbaar te maken met haar ouders en mogelijk weer in contact te komen met haar oma.

Na 3 weken ontvang ik een whatsapp bericht:

Ik heb oma een berichtje gestuurd en ze vond het zo fijn om weer wat van mij te horen. Dank je wel

Wat een zorg dragen ze met zich mee !

Zonder dat sommige ouders het weten kunnen kinderen bepaalde gevoelens heel goed verborgen houden voor hun ouders. Ze willen hun ouders beschermen voor hun verdriet en zetten zichzelf hiermee op de achtergrond. Wat een zorg dragen deze kinderen met zich mee ! Hoe fijn is het voor hen als het bespreekbaar wordt gemaakt om samen te kijken naar oplossingen of te leren hoe je ermee kunt omgaan.

Ook voor pubers !

In gesprek gaan met kinderen om erachter te komen wie bij hen horen, welke mensen hen mogen troosten. Zeker ook inzetbaar bij oudere kinderen (lees: pubers) ! Gun kinderen hun eigen moment om te mogen verwerken samen met een professional !  

Praktijk SKETCH

Gespecialiseerd in gedrag, scheiding, rouwverwerking, hechting, tekeninganalyse

0651927413

info@praktijksketch.nl

Comments are closed.

Close Search Window