by

Het allerbeste voor onze kinderen, toch?

Het is een maandag als er 2 kinderen uit een auto stappen en richting de deur van praktijk SKETCH lopen. Na het openen van de deur zie ik een lach bij de kinderen. Ze herkennen mij en maken zelfs ruzie over wie er als eerste de coaching zal krijgen voor het programma  De Kinderen Scheiden Mee (zandkastelenprogramma®). Om de beurt doorloop ik met de kinderen tijdens hun eigen sessie/moment alle fasen waar ook zij als kind doorheen moeten met gescheiden ouders. Tijdens de coaching komen we ook terug op het moment dat de ouders vertelden dat ze gingen scheiden.

“Ik wil niet anders zijn”

Het moment van het gesprek wordt door beide kinderen tot in detail naverteld.

Er zijn vaak zoveel vragen die door de hoofden van de kinderen gaan, vragen die blijven hangen in hun hoofd, omdat ze even “verdoofd” lijken door hetgeen hun verteld is. Sommige vragen komen pas later, maar worden niet altijd gesteld vanwege het feit dat de kinderen hun ouders niet nog meer verdriet willen geven.  

“Ik vind het zo fijn om een keer met iemand te praten hierover, dat heb ik nog nooit eerder gedaan”, zegt de jongen ineens. “Het voelt zo v……., zo v……”, de jongen denkt nog eens na en zegt dan: “Het voelt vertrouwd”. Hij geeft aan dat hij er niet eerder over wilde praten omdat hij niet anders wilde zijn, maar het hebben over de scheiding vindt hij eigenlijk wel heel fijn, het lucht hem op om het te delen.

De kinderen hebben er niet om gevraagd

Het zal vaak lijken alsof alles goed gaat met het kind, maar is dat ook echt zo? Wat zou het voor jezelf als ouder betekenen als je hier een antwoord op kan krijgen? Zonder dat sommige ouders het weten kunnen kinderen bepaalde gevoelens heel goed verborgen houden voor hun ouders. Ze willen hun ouders beschermen voor hun verdriet en zetten zichzelf hiermee op de achtergrond. Als ouders scheiden, scheiden kinderen mee. De kinderen hebben niet gevraagd om deze nieuwe situatie, maar moeten het wel aangaan. Laten we er dan samen voor zorgen dat de rouwverwerking goed op gang wordt gebracht. Ouders krijgen namelijk praktische tips gericht op de rouwverwerking van hun kind(eren) en tips gericht op het versterken van de communicatie tussen hen en hun kind(eren)zodat deze ouder-kindrelatie sterk blijft of sterker wordt.

“Praten met een mevrouw? Dat al helemaal niet “

Kinderen in de puberleeftijd geven vaak aan dat ze geen hulp nodig hebben, ze kunnen het wel alleen. “Praten met een mevrouw ? Dat al helemaal niet “. Het is zoveel meer dan alleen praten en ook ouders weten vaak niet wat de coaching precies inhoudt. Een kort kennismakingsgesprek met ouders en kinderen biedt hier de nodige antwoorden. Er wordt met de kinderen besproken wat de coaching precies inhoudt, dat het gaat om een rouwproces waar ook zij doorheen moeten en kinderen kunnen hun vragen stellen. Dan pas kunnen kinderen hun eigen keuze maken of ze ervoor willen gaan, geef hen in ieder geval deze kans om zelf mee te mogen beslissen !

Het is nooit te laat !

Er kan op verschillende momenten gestart worden met de coaching.

-starten nog voordat de scheidingsboodschap aan de kinderen is verteld door ouderbegeleiding op het gesprek met de kinderen

-starten direct nadat de scheidingsboodschap bekend is gemaakt

-starten nadat ouders al enige tijd uit elkaar zijn

-starten als ouders  al jaren uit elkaar zijn 

Het is nooit te laat om de kinderen deze coaching te geven. Gun de kinderen hun eigen moment om te mogen verwerken samen met een professional !  

We willen als ouders het allerbeste voor onze kinderen !

Praktijk SKETCH

Gespecialiseerd in o.a. gedrag, scheiding, rouwverwerking, hechting

0651927413

info@praktijksketch.nl

Comments are closed.

Close Search Window